T-boerderij waarin ook een winkel-woonhuis met bakkerij is gevestigd. De boerderijfunctie verdween in 1945. De voorgevel van het nieuwe aanpandige woonhuis linksachter was de zijgevel van een voormalige schuur (ca. 1900). Aan de rechterzijde staat een schuingeplaatste schuur.
Sinds -tenminste- 1852 wordt er al brood gebakken in het pand Rijksstraatweg 24. En de bakkers met de achternaam Bril, die er de scepter zwaaiden zijn achtereenvolgend: Willem, Antonius, Gerhardus, Willen en Paul. En vanaf 2010 de zesde generatie Matthieu en Lion, die samen met vader Paul werken. Bakker Wim Bril begon net voor de Tweede wereldoorlog als bakkersknecht in de zaak bij zijn vader Gerrit. Hij bedacht na de oorlog, toen er weer ruimte kwam voor wat luxe producten, de recepten van krentenbrood, de gevulde koeken en het speculaas en daarmee werd de bakkerij (wereld)beroemd.
De oude stenen gewelfoven heeft, zij het met verschillende soorten brandstof, meer dan 150 jaar dienst gedaan. In het begin met takkenbossen (rijshout) en hout gestookt, rond 1970 ging Wim over op olie. De oude oven gaf een geweldig bakresultaat, maar was moeilijk goed te stoken. Bloed, zweet en tranen heeft me dat gekost om het te leren, aldus Paul. Zoals het er nu uitziet schijnt de nieuwe het bakresultaat te evenaren. De nieuwe elektrische oven is speciaal voor bakkerij Bril gemaakt en in een oud geëmailleerd jasje gestoken om de nostalgische sfeer in de bakkerij te behouden. Van binnen is het een modern vier verdiepingen hoog apparaat, dat de capaciteitsproblemen in één klap oplost. De rest van de bakkerij is op een nieuw verfje na het zelfde gebleven. De bakkerij en de schuur zijn gemeentelijke monumenten.
Rijksstraatweg 24
7383 AR Voorst
Nederland