De Heurne

Afbeelding
De Huerne of De Hunne
De Huerne of De Hunne
2
Van onbewoonbaar verklaarde woning naar monument
leestijd
2
Van onbewoonbaar verklaarde woning naar monument
Inleiding

De naam van deze boerderij wordt voor het eerst vermeld in 1447 en verwijst naar een huerne, het was namelijk een hoornvormig perceel. Toentertijd behoorde de grond toe aan de Proosdij van Deventer. In 1632 komt het  goed in bezit van Wijnandt van Hackfort. Het perceel was toen 15 hectare groot. Ten gevolge van vererving en verkoop van grond is de Heurne 300 jaar later nog maar ruim 4 hectare.

De oudste delen van de huidige boerderij dateren uit de 18e eeuw. Het is een hallehuishuisboerderij met een middenlangsdeel. De achterzijde van de Heurne is voorzien van een onderschoer waarvoor nog de oude veldkeitjes liggen. Tot 1916 is er weinig veranderd aan de boerderij, maar daarna wordt het voorhuis uitgebreid en wordt er een schuur bijgebouwd. In 1952 wordt de boerderij onbewoonbaar verklaard, maar de gemeente verstrekte geld om de boerderij weer bewoonbaar te maken. Er komt een bovenverdieping met dakkapellen op. De linkerdeur in de voorgevel wordt dichtgemetseld, wat nu nog te zien is. In 1976 dreigt de Heurne door een bestemmingsplan te worden gesloopt. Het plan is uiteindelijk niet doorgegaan en de boerderij is daarna opgeknapt.

Sinds 1991 staat de boerderij op de gemeentelijke monumentenlijst. Behalve de boerderij zijn ook nog het bakhuis en de ondergrondse waterput monumenten.

De Heurne
De Heurne
locatie

Veenhuisweg 45
7391 TR Twello
Nederland