De Schokkenkamp

Afbeelding
De Schokkenkamp
De Schokkenkamp
3
De Schokkenkamp, een boerderij al genoemd in de veertiende eeuw
leestijd
3
De Schokkenkamp, een boerderij al genoemd in de veertiende eeuw
Inleiding

De Schokkenkamp is een hallehuisboerderij uit de 18de eeuw van het middenlangsdeeltype. De boerderij heeft een zadeldak met wolfseinden. In de borstwering bevindt zich nog een zaadzoldertje. In de achtergevel bevinden zich mendeuren, met boven de toog een sluitsteen met jaartal 1863, waarin vermoedelijk een verbouwing heeft plaatsgevonden.

De veldnaam Schokkenkamp kwam al in de 14e eeuw in geschriften voor; de boerderij wordt  een eeuw later vermeld. De Schokkenkamp maakte deel uit van de Marke Silvolde en wordt vanaf 1697 in het markeboek van de Silvoldemarke vermeld. Dit bleef zo  tot 1828 toen de marke werd opgeheven en de gronden werden verdeeld onder de geërfden.

Aan het begin van de 19e eeuw wordt De Schokkenkamp gekocht door de toenmalige eigenaar van De Hartelaar, Jan van Delden, en wordt aan het landgoed Het Hartelaar toegevoegd.

Bijzonderheid bij de boerderij zijn tevens een pomp, met houten pompkast op een gemetselde voet en een veeschuur, daterend uit de 19e eeuw, met mestdeurtjes aan de zijkant.

De boomgaard bestaat uit oude fruitrassen die recent zijn aangeplant en afkomstig uit de boomgaard van de Stichting Behoud en Bevordering Fruitcultuur uit Doesburg.

Aangrenzend aan de boerderij ligt het Jos Penninx Pad, dat op 25 juni 2021 officieel werd geopend door de toen scheidende burgemeester Jos Penninx (2006-2021) van de gemeente Voorst.

De boerderij met bijbehorende veeschuur en pomp is een Rijksmonument.

De schokkenkamp 1980-1989
De Schokkenkamp 1980-1989
locatie

Hartelaar 5
7391 MZ Twello
Nederland