T-boerderij. Het voorhuis heeft een pannen-gedekt schilddak met daaronder een brede fries met lage vensters die uitkomen op de zaadzolder. Aanpandig en parallel aan het achterhuis een landbouwschuur; beide hebben wolfsdaken en zijn verfraaid met decoratief gesneden windveren. Het achterhuis heeft tevens een uilenbord. De boerderijnaam werd al vermeld in 1326. Oerink was één van de 19 boerderijen in Voorst die vanuit de Hof te Voorst werden beheerd.
Historische documenten vanaf 1357 vermelden betalingen van ridder Winandus, hij moest als eigenaar van de boerderij tyns (een soort belasting) aan de hertog van Gelre betalen. Oerink was één van de boerderijen in eigendom van het klooster Sint Salvador in Prüm.
De huidige boerderij is in 1882 verbouwd of herbouwd en vanaf die tijd werd de boerderij Groot Oerink genoemd. Direct naast het achterhuis (bedrijfsgedeelte van de boerderij) is een schuur gebouwd. Dat betekent dat deze boer welgesteld was. Hij had zoveel vee en/of oogst dat hij een grote schuur erbij bouwde. Zowel de boerderij als de schuur zijn versierd met decoratieve windveren (daklijsten).
Groot Oerink is een rijksmonument.
Kerkstraat 29
7383 CB Voorst
Nederland