Bouwjaar: tussen 1400-1450
Nederlands hervormde kerk, oorspronkelijk rooms-katholiek. Van een (vermoedelijk houten) kerk in Voorst is al sprake in 893. Deze kerk behoorde toen tot het klooster Sint Salvador in PrĂ¼m in Duitsland.
In de 15de eeuw is het huidige gotische gebouw gebouwd in drie fasen: eerst het koor, daarna het schip en de traptoren en ten slotte de uitbreiding langs de noordzijde van het koor. De kerk is opgetrokken uit baksteen en aan de buitenkant bekleed met tufsteen. In de kerk bevinden zich o.a. een fresco uit 1566, drie grafkelders, grafzerken vanaf de 16de eeuw, een eikenhouten preekstoel uit 1637 en een orgel van Carl Naber uit 1843.
De gewelven van de kerk zijn ooit vervangen door een houten plafond, maar de gebeeldhouwde kraagstenen met mannen-, vrouwen- en engelfiguren zijn nog te bewonderen.
Bijbehorend monument: kerktoren
Toren van de Nederlands hervormde kerk, daterend uit de 12de eeuw. Bij deze geheel in tufsteen opgetrokken romaanse toren hoorde mogelijk een eveneens tufstenen 12de-eeuwse kerk als voorganger van de huidige kerk. Met het bouwmateriaal hiervan zou dan de huidige kerk bedekt zijn. In de toren een grote klok, gemaakt door Gerryt Schimmel uit Deventer in 1678 en een kleine klok met randschrift Soli Deo Gloria, gemaakt door Gerhart Schimmel uit Deventer in 1680.
De kerk is een rijksmonument
Schoolstraat 16
7383 CG Voorst
Nederland